Факти про гроші, які порібно знати до 30-ти

Кошик долларів

В основі всесвітньої економічної системи лежать гроші. «Ababagalamaga.Finance» вже розглядав , а також історію розвитку та краху . Сьогодні розберемо, які факти про гроші потрібно знати кожній дорослій людині.

1. Необхідні властивості грошей

Для того щоб гроші були визнані населенням і бізнесом, вони повинні мати такі властивості:

  • Широка доступність — кожна особа може отримати їх в особисте користування
  • Недороге використання — вони повинні щонайменше втрачати у вартості при частому застосуванні
  • Довговічність — не повинні піддаватися псуванню при зберіганні
  • Легка подільність — розрахунки ними мають бути зручними для пересічних громадян
  • Зручність для перевезення
  • Надійність — захищеність від підробок та широка довіра з боку громадян

Протягом історії людства ці якості досягалися — зі змінним успіхом для різних держав — спочатку за допомогою металевих монет, а згодом — банкнот. Нині ж домінує система електронних грошей.

2. Для чого потрібні гроші

Гроші виконують кілька ключових функцій економіки. Їх використовують як засіб для наступних операцій:

  • Обміну — гроші виступають як загальний еквівалент, через них різні товари та послуги прирівнюються один до одного
  • Розрахунки — спрощують математичні операції в економіці
  • Кредитування — момент оплати відрізняється від моменту отримання купленого блага
  • Накопичення — за допомогою грошей можна заощаджувати та інвестувати

Існують інші, більш вузькі функції. Так, гроші є мірою статусу для людей (величина стану) або цілих держав (розміри ВВП або ЗВР).

3. Вартість грошей змінюється з часом

Згодом гроші знецінюються (), але можливі й набагато рідкісні випадки, коли їхня вартість зростає. Подібну ситуацію називають . Інші терміни, які потрібно пам'ятати поряд із згаданими, — , коли вартість грошей падає дуже швидко та непередбачено, та стагфляція, коли інфляція супроводжується скороченням економіки.

4. Правило 72

Як швидко дізнатися, за який період капітал подвоїться за умови реінвестування отриманого прибутку? І тому необхідно число 72 поділити швидкість приросту грошей. Якщо відсоток із вкладень дорівнює 10, то капітал подвоїться за 7,2 роки. За 5% період подвоєння збільшиться до 14,4 років. Такий самий принцип використовується і для обчислення втрати вартості грошей: 72 ділять на величину інфляції. Так, за інфляції 4% валютна одиниця втрачає половину вартості за 18 років

5. Брехня про безризикові вкладення грошей

Інвестицій без ризику немає. Навіть при вкладеннях у державні облігації, що вважаються високонадійними, існує ймовірність зниження їх вартості. Схожа ситуація і з вкладами у найбільш надійних банках.

6. Закон Грешема

Погані гроші витісняють із обороту якісніші. Саме цей закон пояснює поступове зникнення із обігу срібних та золотих монет — їх замінили гроші з нікелевих сплавів. За інших рівних умов люди вважають за краще зберігати монети з дорогоцінних металів, а не обмінювати їх на банкноти або іншу готівку з ходових матеріалів.

7. Держава активно маніпулює грошима

Практично у всіх країнах фінансова влада активно використовує (монетарну) політику для регулювання попиту та пропозиції грошей. Це дозволяє впливати на інвестиційну активність, валютні курси та інші економічні явища. Від такого елемента монетарної політики, як , значною мірою залежить зараз уся світова економіка.

8. Готівка грає порівняно невелику роль у грошовій вазі

Грошові агрегати
Грошові агрегати. Джерело: сайт Нацбанку

На початок грудня 2022 р. широка грошова маса в Україні становила 2 506 598 млн. грн. ($68.546 млрд). З них на готівку (агрегат М0) припадало лише 666 125 UAH млн. грн. ($18.216 млрд).

9. Грошам майже п'ять тисяч років

Їхні перші прообрази з'явилися в Стародавній Месопотамії — її громадяни використовували глиняні таблички (частина збереглася до теперішнього часу) для обліку угод з ячменем, вовною, сріблом.

10. Багатство заможних людей відносне

У свідомості громадян мільярдери асоціюються із купами грошей. Але така вистава не відповідає дійсності. Основну роль багатстві бізнесменів відіграють пакети акцій компаній, якими вони володіють та/або управляють.

Рейтинг мільярдерів
Структура активів найбагатших людей світу. Джерело: Bloomberg

Чим дорожче акції — тим більший капітал мільярдера. З втратою капіталізації ринку знижується і обсяг стану. В основному через цю причину, за даними Bloomberg, 500 найбагатших людей світу з початку 2022 р. по середину червня втратили 1,4 трлн дол., зі структурою їх активів та іншими показниками можна ознайомитись за допомогою .

Фото: GOOGLE.COM

Дописати коментар

Дописати коментар