Що таке оншор? Плюси та мінуси оншору

Оншорна зона

Про таке явище, як офшор, напевно, чули багато хто. Порівняно з ним термін «оншор» відомий мало. Розберемо, що означає це поняття, і які риси йому характерні.

Суть терміну

Оншором називають територію, на якій діють міжнародні угоди у сфері обміну фінансовою та податковою інформацією. Крім того, тут немає пільгового оподаткування, а інформація про власників знаходиться у відкритих джерелах.

Оншорними прийнято вважати звичайні повноцінні компанії, що створюються у прозорих юрисдикціях, де встановлено оподаткування різних видів. На їхню діяльність поширюється нормальне законодавство про ведення бізнесу.

Місця реєстрації оншорних компаній

Особливою популярністю для реєстрації оншорних компаній користуються Кіпр, Гонконг, Великобританія, окремі штати США.

Законодавством зазначених юрисдикцій встановлені певні умови, дотримуючись яких бізнеси можуть розраховувати на знижену ставку при сплаті податку на прибуток. До таких умов належать:

  • можливість здійснення компанією діяльності за межами країни реєстрації
  • управління та контроль за бізнесом на будь-якій території

Також до сприятливих юрисдикцій для реєстрації оншорних компаній можна віднести Нідерланди Швейцарію, Люксембург, Сінгапур, Нову Зеландію. Хоча в цих країнах встановлені високі податкові ставки, вони мають солідну репутацію та високу привабливість для таких бізнесів.

Переваги оншора

1. Висока репутація

Оншорні юрисдикції розглядаються як області, в яких створено всі умови для ведення прозорого бізнесу, який не викликає підозри з боку контролюючих державних органів.

2. Здійснення діяльності без обмежень

Оншорні юрисдикції не включаються до чорних списків держав. А в оншорних компаній не виникає проблем із пошуком партнерів із бізнесу в інших країнах.

3. Легкість у відкритті рахунку

Престиж оншорних юрисдикцій дозволяє відкрити рахунок у будь-якому банку, а також надає оншорним компаніям доступ до та інших банківських продуктів.

4. Уникнення подвійного оподаткування

Оншорні компанії можуть укласти угоди про запобігання подвійному оподаткуванню. Ці домовленості дають можливість не сплачувати двічі однакові податки у країні реєстрації та у країні здійснення діяльності.

Недоліки оншора

1. Прозорість

Надійність оншорних юрисдикцій безпосередньо пов'язані з прозорістю своєї діяльності. Основною ознакою прозорості є розміщення інформації про компанію у вільному доступі. До таких відомостей відносяться дані про реєстрацію організації, її статус, юридичну адресу, засновників та акціонерів, розмір статутного фонду та інші. Можливість отримання цієї інформації великою кількістю осіб знижує рівень конфіденційності.

2. Високі витрати на утримання компанії

В окремих країнах реєстрація компанії можлива лише за умови, що директор є резидентом (Нова Зеландія, Сінгапур). Крім цього, оншорні компанії зобов'язані щороку подавати фінансові звіти, проводити аудит, сплачувати різні мита та збори. За невиконання цих обов'язків передбачено значні штрафи.

3. Ризик

Враховуючи, що в оншорних юрисдикціях високі ставки оподаткування, для бізнесу, що розвивається, існує потенційний ризик банкрутства.

Оншор та офшор: головні відмінності

Головна відмінність оншорних компаній у тому, що вони повинні сплачувати податок на прибуток у країні реєстрації, тоді як офшорні компанії звільнено від такого зобов'язання.

Крім сплати податку на прибуток, оншорні бізнеси, на відміну від офшорних, несуть додаткові фінансові витрати.

Ще однією з відмінностей є те, що оншорні юрисдикції вільно надають дані про компанії, а в офшорних такі дані приховані.

Оншор має більше переваг, ніж недоліків. Він сприяє веденню та розвитку бізнесу. При реєстрації в оншорній юрисдикції можна зберегти не лише організаційно-правову форму компанії, а й корпоративну структуру, а головне вивести бізнес на новий міжнародний рівень.

Фото: GOOGLE.COM

Дописати коментар

Дописати коментар